Реклама:

Шах

(мрежови)
играна:

9577218 пъти

СИМУЛАТОР

Шах статистика от днес:

Общо 380 партии  стр. 1 от 64
ЕЛО класация за деня:
 • 1

  WR7
  повишение с 133
  точки: 1840

 • 2

  desito878
  повишение с 117
  точки: 1840

 • 3

  spurs
  повишение с 109
  точки: 1840

 • 4

  PIM71
  повишение с 93
  точки: 1840

коментари
Коментар:
Изпрати

tuka vsichki ste amatiori shahmatisti,tazi vecher ot 21.00 chasa gledaite onlain partiqta na shahmatista kasparov i se nauchete na nqkoi hodove ot nego,za da dostignete negovoto nivo na igra.

uchete se ot gari kasparov,gledaite kakto kazva valkyrie genialniq virtuoz na shahmatnata daska gari kasparov na adresa koito e pisal valkyrie,tuka v sayta vsichkie amatiori,ima mnogo hlqb da qdete dokato stignete nivoto na kasparov

Колеги, днес от 21.00 часа Великият Гари отново ще изнесе уроци по шахмат на новите хлапета "гросмайстори" в Сейнт Луис ,Мисури.Ако ви се гледа качествен пшахмат, заповядайте - chess24.com/en/watch/live-tournaments/ultimate-blitz-challenge-garry-kasparov/1/1/1

dobre shtom vi precha poveche nikoga nqma da komentoram neshto , no az nqma da se otkaja da igraq nai hubavata igra tonito553 izvinqvai brat ,ako te obidih s neshto.

Позна ,marian55 ,tornado27 който се опредили като клоун е отново тук след няма и 24 ч.Много точно му разкривате истинското лице ,същност .Голям "поет" ,голям"мъж" излезе той . Явно няма отърване от него и torpedo, но да се ориентираме ние към друг сайт.

Админите , замисляли ли сте се да направите нещо относно коментара ? Или за злоупотребяващите? Виждате ,че няма ефект след като има нахални и потребители с отклонения .Няма ефект и след изтриването на постовете през 8 часа. За Ваше и Наше добро го направете !

s tornado nqma da se zaqjdate,zashtoto tornadoto vsichko otnasq,zalichava i pomita vsichko pred sebe si,koito mu se izprechi na patq. Вярно е ! За да си торнадо в живота или пък на сайтче се изискват качества ,ум ,характер , много данни ! А ти tornado27 не ги притежаваш !

tozi sayt me dokara do raba na nervna kriza,igraite spokoino shahmata,nqma go klouna da vi razsmiva

aide sbogom na sayta,da se radvat vragovete dushmanite

Мъка, мъка, мъка!

Страница 1 от 831
Реклама:

Шах - история и правила

Шах - Шахматна история и правила


История на шаха:

Шахът или известен още като Кралската игра, се е развил през вековете, разпространявайки се от Далечния изток, откъдето произхожда, през Средния Изток, чак до Европа. Най-ранната форма на шаха като игра, е измислена в Китай през 204-203 г.пр.хр. от Хан Ксин, военен лидер, като занимание за войската по време на един зимен лагер. Променяна е много през вековете, но съвременната форма на международния шах – още известна като Западен шах или ортодоксален шах остава непроменен през последните 400 години.

Правила за игра на шах:

Шахматната дъска се състои от 8х8 замрежени 64 еднакви квадрата. Условно цветът на 32 от тези квадратчета е бял, а на другите 32 — черен. Цветовете на полетата се редуват, като се изисква първото поле отляво на първия ред от страната на всеки играч да е черно. Всеки играч разполага в началото с 8 пешки, 2 топа, 2 коня, 2 офицера, 1 царица и 1 цар. Целта на играта е да се създаде такава ситуация, при която е пленен царят на противника. Това се нарича мат или матиране. За да се постигне това фигурите извършват движения по дъската, наречени ходове, съблюдавайки правилата за движение на фигурите. Първи на ход са винаги белите, а след тях черните. Когато фигура от един цвят може да се премести на дадено поле, но то е заето от противникова фигура, се извършва вземане. При това действие фигурата, която е била първоначално на полето се премахва от дъската, а другата се поставя на нейно място. Вземат се само фигури на противника.

Естество и цели на шахматната партия

Шахматната партия се играе между двама противници, които последователно местят фигури върху квадратна дъска, наречена "шахматна дъска". Състезателят с бели фигури започва играта. МАТ. Целта на всеки състезател е да даде "мат" на царя на противника си. Това означава, че противникът му е "под шах" и не може да "избяга" (премести) царя си на неатакувано поле. РЕМИ (равна партия) - ако позицията е такава, че никой състезател няма възможност да матира противника си (няма достатъчно фигури), партията е реми. Реми има и в следния случай: състезателят, който е на ход, не може да извърши никакъв възможен правилен ход, но не се намира "под шах". Тогава партията завършва с "пат". При трикратно повтаряне на позиция, при която един и същи състезател е на ход, партията е реми. Не е задължително да е последователно! Партията може да завърши реми по всяко време, ако противниците се договорят за това (единият предложи, а другият приеме).

Ходове в шаха

 • Офицерът може да се движи по всяко поле на диагонала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя му.

 • Топът може да се движи по всички полета по вертикала или хоризонтала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя му.


 • Царицата може да се движи по всички полета по вертикала, хоризонтала или диагонала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя й.

 • Царят - движи се на всяко съседно поле, което не е атакувано от една или повече фигури на противника. Фигурите на противника атакуват поле, дори ако самите тези фигури не могат да бъдат местени.

 • Рокада - това е ход на царя и един от топовете от същия цвят на същия хоризонтал, който се счита за един ход на царя и се изпълнява по следния начин: царят се премества от първоначалното си поле с две полета на страни към топа, след което топът се премества на полето, прескочено току-що от царя. Рокадата е въжможна само при следните условия:
  - никоя от фигурите участващи в рокадата, да не е местена преди това по време на партията; - не трябва да има фигури между царя и топа; -царят не трябва да бъде под шах, нито да преминава през полета, които са под атака на противникови фигури. Рокадата е невъзможна и когато тя ще постави царя под шах. - царят и топът трябва да са на един и същ хоризонтал.

 • Конят може да се движи до едно от полетата, разположени най-близо до полето на което стои, но не на същия хоризонтал, вертикал или диагонал. Движи се Г-образно.

 • Пешката може да се движи напред към незаетото поле на същия вертикал непосредствено пред нея, или: - при първия си ход, пешката като алтернатива на може да се придвижи напред с две полета по същия вертикал, при условие, че и двете са свободни, или - пешката може да се придвижва на поле, заето от фигура на противника, диагонално пред нея на съседния вертикал, като взема тази фигура. - Когато пешка достигне последния (осмия) хоризонтал на шахматната дъска, тя може да бъде заменена след избор на играча за някоя друга фигура. Обикновено се избира пешката да бъде заменена с царица (защото е най-силна), но в определени случаи се избира друга фигура.

 • Ан пасан Когато пешката се премести две полета напред и има противникова пешка на съседно поле до нейната крайна дестинация, тогава противниковата пешка може да вземе вашата и да се премести на полето зад крайната позиция на вашата, но единствено при следващия ход.

 • Светът на билярда

  Изберете какъв вид билярд искате да играете и се забавлявайте.
 • Доджбол

  Победете противниковият отбор. Прицелете се, стреляйте и избягвайте топките. Приятна игра!
 • Бъгс Бъни - бейзбол

  Забавлявайте се с Бъгс Бъни и неговите приятели, играейки бейзбол.
 • Граф Гюнер

  Трябва да се предпазите от различните опасности. Преди стартиране на играта, преминава се през обучи...
 • Щурмовак

  По време на войната във Виетнам, сте получили мисия да разчистите всички острови от вражеските войни...
 • Спасяване

  Вие сте пилот на хеликоптер и трябва да спасите хората на вражеска територия.
 • Хелоуин

  Натискайте 2 пъти върху тиквите, за да ги премахнете. Използвайте мишката за игра.
 • Търсач на съкровища

  Пъзел игра, в която трябва да откриете определен брой артефакти, за да преминете в следващото ниво.
 • Подаръците на Легхорн

  Премахнете еднаквите подаръци за госпожица Приси, а със "Spacebar" - пускайте бомби и се забавлявайт...
Реклама: