Реклама:

Шах

(мрежови)
играна:

8630173 пъти

СИМУЛАТОР

Шах статистика от днес:

Общо 917 партии  стр. 1 от 153
ЕЛО класация за деня:
 • 1

  mm_boyadzhiev
  повишение с 264
  точки: 1840

 • 2

  zeno9999
  повишение с 219
  точки: 1840

 • 3

  manol3
  повишение с 200
  точки: 1840

 • 4

  pijo_126
  повишение с 188
  точки: 1840

коментари
Коментар:
Изпрати

ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МЕ КАРА ДА СЕ ВРЪЩАМ В ТОЗИ САЙТ Е ТРИ ДЕТО И ГРАФИЧНИЯ МУ ДИЗАЙН ИНАЧЕ СИ ГОВОРИМ ЕДНО И СЪЩО ОТ ГОДИНИ А РЕЗУТАТИ НИКАКВИ И СЕГА НЕ ОЧАКВАМ НИЩО ДА СЕ СЛУЧИ

Не, не е от интернета.В другите шах сайтове го няма този проблем, а отделно ,много често фигурата застава до половината на полето на което съм посочил.И ако моя интернет е лош, то и на ред други играчи ли е лош.Щото всеки втори се оплаква от същото!

Това забавяне не е от играта а от интернета ти. Иначе няма защо да ти бави 7-8 секунди и после да се появи.

При игра засича.Не можеш да местиш, а ако местиш, фигурата се повява на полето ,което си посочил едва след 7 -8 секунди.Понякога играта въобще прекъсва, и можеш да играеш едва след 20 секунди.И като играеш на 3 или дори на 5 минути ,това забавяне е фатално!

Valkyrie74, за кои проблеми говориш?

Лоп, отгоре стои надпис ,предупреждаваш ни да не играем с Файрфокс.Играя с Експлорър и същите проблеми.С кой точно браузъл да играем?!И само вашият сайт ли използва флаш, защо с другите сайтове които имат флаш, мяма проблеми?Май е от сайта, не от браузъра....

ЕЙ ЛОП КАК МОЖЕ В МАЛКИЯ ЧАТ ДА ПИШЕ НИК С ИМЕТО дилбер.танас1 в активния чат да не се появи а с госта с когото играх фактически да не пише а пише дилбер.танас1. би ло ми ги обяснил драги ми лопчо

стига с тия анонимни.насочете вниманието към играта.случват се странни неща играта е към края си и хоп .... започва отначало Усмивка : ))) това нови правила ли са

лоп не си оправил проблема с анонимните продьлжават да пишат и да се включват когато си поискатттттттттттттттттт

LOP,

Проблена на този сайт не са анонимните. Проблема е в организацията на играта. Занимавай се с играта и законите и, а не с гостите, независимо дали са регистрирани или не.
Регистрирания боклук е толкова боклук, колкото и нерегистрирания!

Страница 1 от 714
Реклама:

Шах - история и правила

Шах - Шахматна история и правила


История на шаха:

Шахът или известен още като Кралската игра, се е развил през вековете, разпространявайки се от Далечния изток, откъдето произхожда, през Средния Изток, чак до Европа. Най-ранната форма на шаха като игра, е измислена в Китай през 204-203 г.пр.хр. от Хан Ксин, военен лидер, като занимание за войската по време на един зимен лагер. Променяна е много през вековете, но съвременната форма на международния шах – още известна като Западен шах или ортодоксален шах остава непроменен през последните 400 години.

Правила за игра на шах:

Шахматната дъска се състои от 8х8 замрежени 64 еднакви квадрата. Условно цветът на 32 от тези квадратчета е бял, а на другите 32 — черен. Цветовете на полетата се редуват, като се изисква първото поле отляво на първия ред от страната на всеки играч да е черно. Всеки играч разполага в началото с 8 пешки, 2 топа, 2 коня, 2 офицера, 1 царица и 1 цар. Целта на играта е да се създаде такава ситуация, при която е пленен царят на противника. Това се нарича мат или матиране. За да се постигне това фигурите извършват движения по дъската, наречени ходове, съблюдавайки правилата за движение на фигурите. Първи на ход са винаги белите, а след тях черните. Когато фигура от един цвят може да се премести на дадено поле, но то е заето от противникова фигура, се извършва вземане. При това действие фигурата, която е била първоначално на полето се премахва от дъската, а другата се поставя на нейно място. Вземат се само фигури на противника.

Естество и цели на шахматната партия

Шахматната партия се играе между двама противници, които последователно местят фигури върху квадратна дъска, наречена "шахматна дъска". Състезателят с бели фигури започва играта. МАТ. Целта на всеки състезател е да даде "мат" на царя на противника си. Това означава, че противникът му е "под шах" и не може да "избяга" (премести) царя си на неатакувано поле. РЕМИ (равна партия) - ако позицията е такава, че никой състезател няма възможност да матира противника си (няма достатъчно фигури), партията е реми. Реми има и в следния случай: състезателят, който е на ход, не може да извърши никакъв възможен правилен ход, но не се намира "под шах". Тогава партията завършва с "пат". При трикратно повтаряне на позиция, при която един и същи състезател е на ход, партията е реми. Не е задължително да е последователно! Партията може да завърши реми по всяко време, ако противниците се договорят за това (единият предложи, а другият приеме).

Ходове в шаха

 • Офицерът може да се движи по всяко поле на диагонала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя му.

 • Топът може да се движи по всички полета по вертикала или хоризонтала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя му.


 • Царицата може да се движи по всички полета по вертикала, хоризонтала или диагонала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя й.

 • Царят - движи се на всяко съседно поле, което не е атакувано от една или повече фигури на противника. Фигурите на противника атакуват поле, дори ако самите тези фигури не могат да бъдат местени.

 • Рокада - това е ход на царя и един от топовете от същия цвят на същия хоризонтал, който се счита за един ход на царя и се изпълнява по следния начин: царят се премества от първоначалното си поле с две полета на страни към топа, след което топът се премества на полето, прескочено току-що от царя. Рокадата е въжможна само при следните условия:
  - никоя от фигурите участващи в рокадата, да не е местена преди това по време на партията; - не трябва да има фигури между царя и топа; -царят не трябва да бъде под шах, нито да преминава през полета, които са под атака на противникови фигури. Рокадата е невъзможна и когато тя ще постави царя под шах. - царят и топът трябва да са на един и същ хоризонтал.

 • Конят може да се движи до едно от полетата, разположени най-близо до полето на което стои, но не на същия хоризонтал, вертикал или диагонал. Движи се Г-образно.

 • Пешката може да се движи напред към незаетото поле на същия вертикал непосредствено пред нея, или: - при първия си ход, пешката като алтернатива на може да се придвижи напред с две полета по същия вертикал, при условие, че и двете са свободни, или - пешката може да се придвижва на поле, заето от фигура на противника, диагонално пред нея на съседния вертикал, като взема тази фигура. - Когато пешка достигне последния (осмия) хоризонтал на шахматната дъска, тя може да бъде заменена след избор на играча за някоя друга фигура. Обикновено се избира пешката да бъде заменена с царица (защото е най-силна), но в определени случаи се избира друга фигура.

 • Ан пасан Когато пешката се премести две полета напред и има противникова пешка на съседно поле до нейната крайна дестинация, тогава противниковата пешка може да вземе вашата и да се премести на полето зад крайната позиция на вашата, но единствено при следващия ход.

 • Нитро ски

  Ако ските са любимият ви спорт не пропускайте да се разтоварите и забавлявате.
 • Фигурно пързаляне

  Участвайте в състезанието по фигурно пързаляне и докажете, че сте най-добри на ледената пързалка.
 • Водна лудория

  Плувайте в басейна и се пазете от голямата зелена топка. Трябва да издържите 15 секунди преди да мож...
 • По задължение

  Елиминирайте възможно повече войници от вражеската армия.
 • Малки командоси 2

  И тук, в тази игра, както и в "Малки командоси", целта е да попречите да стигнат до знамето.
 • Военен влак

  Войната е започнала! Единственият начин да унищожите врага е с влак. Оборудвайте го с оръжия, скачва...
 • Сладурски лабиринт

  Помогнете на Додо да стигне до края на лабиринта. Внимавайте с опасните балончета. Използвайте стре...
 • Влюбен

  Представете се като добър сватовник и помогнете на влюбените да се съберат, като използвате уменията...
 • Кула Маджонг

  Маджонг игра - групирайте еднаквите символи, за да може да ги елиминирате.
Реклама: